Je bent hier:

Terugblik PBE Netwerkbijeenkomst 30 Juni 2022

BWF220629135032_LR

Vorige week donderdag vond de 2e business meeting van het Platform Bio-Economie plaats bij de Amercentrale van RWE in Geertruidenberg. Meer dan 50 gasten vanuit de Nederlandse en Europese bio-economie sector waren aanwezig om elkaar te treffen en te worden bijgepraat over een aantal relevante onderwerpen die op dit moment spelen in de markt en de nieuwe ontwikkelingen voor de nabije en verre toekomst. De deelnemers vertegenwoordigden alle facetten van de markt: productie, logistiek, conversie,  inspectie, consumptie, certificatie, overheid en wetenschap. 

Na een woord van welkom door onze voorzitter Jos Keurentjes heette Mary Drury, plant manager RWE, ons van harte welkom op de Amercentrale en werd nogmaals benadrukt dat de inzet van biogrondstoffen in de toekomstige energievoorziening essentieel is.  Hierna was het tijd voor de officiele presentatie en overhandiging van de jaarlijkse biomassa rapportage. De eerste editie is officieel overhandigd aan Julie Fraiture van het Ministerie Economische Zaken & Klimaat, die hem namens onze opdrachtgever het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in ontvangst heeft genomen. Zowel Jos als Julie benadrukten in hun toelichting het belang van feitelijke cijfers om de ontwikkeling van de inzet van biomassa te duiden en het groeiende aandeel van duurzaam gecertificeerde biomassa.  

Hierna ging Hans Langeveld, Directeur Biomass Research en tevens 1 van de opstellers van de rapportage dieper in op het rapport en nam ons mee door de statistieken & belangrijkste conclusies die uit de rapportage naar voren kwamen. Het volledige rapport kunt u terug vinden op onze website en via de volgende link. 

Na deze interessante update was het Erisa Senerdem, Editor bij Argus Biomass Markets, die ons meenam in de laatste ontwikkelingen binnen de Internationale pellet & houtchip markt. Het werd duidelijk dat koude winters, de oorlog in Ukraine en lokale krapte op grondstoffenmarkten de prijs momenteel ver opdrijft en dat we ruim boven het gemiddelde prijsniveau over de afgelopen jaren zitten. Hoe dit zich verder zal ontwikkelen is onzeker, wel werd duidelijk dat er nog veel plannen zijn voor extra productie capaciteit waarmee de balans mogelijk kan worden hersteld. 

Jan Eurlings van RWE nam ons vervolgens mee in het project FUREC, een bijzonder vernieuwd en ambitieus project van RWE waarbij on-recyclebaar afval om wordt gezet in een bruikbare grondstof voor de chemie. Bijzonder om te zien hoe bestaande en nieuwe technologieën aan elkaar worden gekoppeld om vervolgens via torrefactie en vergassing van afval naar syngas te komen, een basisproduct waaruit vele grondstoffen die binnen de chemie-sector worden ingezet.  Met een investering van meer dan 500 miljoen laat RWE zien dat ze echt stappen maken op dit gebied en zo met een reductie van  max. 500.000 ton CO2 een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de CO2 besparingsplannen in Nederland. 

Ennio Prizzi van Bioenergy Europe had de uitdaging om de deelnemers nog te interesseren tot aan de netwerkborrel maar dit bleek geen enkel probleem. De implementatie van de RED2 criteria en de aanverwante duurzaamheidseisen is een ‘hot-topic’ binnen de industrie en veel van de deelnemers waren benieuwd hoe Nederland het doet in verhouding tot omliggende landen. Met een zeer overzichtelijke en informatieve presentatie wist hij in een korte tijd een uitgebreide update te geven over het onderwerp en ging hij ook nog in op de lopende gesprekken over de RED3 welke mogelijk een grote impact kunnen hebben op de mogelijkheden voor bioeconomie in Nederland. 

Hierna was het tijd voor netwerken en gedurende ruim 1 ½ uur gingen deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar in gesprek over de besproken thema’s en de markt. 

Het was een goed bezochte middag met relevante en actuele onderwerpen. Wij willen alle deelnemers en sprekers ontzettend bedanken voor hun bijdrage hieraan, daarnaast willen we onze donateurs uiteraard bedanken voor het mogelijk maken van deze middag. Speciale dank richting Peter-Paul Schouwenberg, Laura Bouwens en Mary Drury voor het ontvangst op de Amercentrale en de hele goede zorgen. 

Onze volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 6 oktober aanstaande, hierover later meer.  Mocht u meer willen weten over onze bijeenkomsten, organisatie of zich aan willen melden als donateur, neem gerust contact op via secretariaat@platformbioeconomie.nl

Namens Platform Bio-Economie

Martijn Sinke

Voor donateurs van PBE zijn de presentaties hier te downloaden (inlog vereist)