Je bent hier:

11 inspirerende circulaire innovaties

praktijkverhaal 11 inspirerende circulaire innovaties header

Van 1 tot en met 6 februari 2021 is het de Week van de Circulaire Economie. Circulaire ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen delen die week hun ervaringen en tips over de circulaire economie.

Hiermee laten ze zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat anderen daarvan kunnen leren. Laat u inspireren door 11 circulaire innovaties die met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn ontwikkeld.

Bruggen van kunststof

FiberCore Europe maakt composiet: kunststof versterkt met vezels. Het composiet is lichter dan beton en sterker dan staal. Ideaal voor toepassingen in de infrastructuur zoals het versterken van bruggen en sluisdeuren. Door het aanbrengen van een nieuw dragend dek van composiet heeft FiberCore inmiddels de levensduur van zo’n 1.000 bruggen verlengd. Het bedrijf zet ook stappen richting de scheepsbouw en ontwerpt een volledig composiet schip.

Voor dit demonstratieproject ontvangt het bedrijf steun uit het Europese programma Horizon 2020 (vanaf 2021 opgevolgd door Horizon Europe). Voor onderzoek naar het automatiseren van de productie en de toepassing van gerecyclede of biobased materialen in bruggen maakt het bedrijf gebruik van de fiscale innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).

Hoogwaardige grondstof uit gft

Afvalverwerker Attero, marktleider voor de verwerking van afval uit de groene container, streeft ernaar om afval zoveel mogelijk om te zetten in hoogwaardige grondstoffen. Met steun van de MIAVamil en de WBSO slaagde Attero erin om een nieuwe grondstof voor potgrond te maken uit groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Deze zogenoemde substraatcompost kan een deel van het veen in potgrond vervangen. Dit levert een forse milieuwinst op omdat producenten het veen voornamelijk uit het buitenland importeren. Volgens een berekening van de branche vermindert het verwerken van gft-afval tot substraatcompost de CO2-uitstoot met ruim 250 kilo CO2 per ton gft-afval.

Lees meer over FiberCore, Attero en andere ondernemers die gebruik maakten van de WBSO in 2019.

Podcast: patente paddenstoelen en andere producten

Aniela Hoitink ontwikkelt gepersonaliseerde kleding die ze maakt van de wortels van paddenstoelen (mycelium). Jan Berbee maakt verpakkingsmateriaal van mycelium. Beide ondernemers voelen zich verantwoordelijk voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ze zijn iedere dag gepassioneerd bezig om 100% duurzame producten te ontwikkelen voor een volledig circulaire economie.

Hoe gaan deze uitvinders om met hun intellectueel eigendom? Programmamaker Gerard Oonk zocht ze op en vroeg naar hun werkwijze en drijfveren. Octrooiadviseur Karen Sam geeft handige tips (aflevering 1). In de 3e aflevering vertellen 3 jonge ondernemers over hun drijfveren om verantwoorde snacks en drankjes te produceren: krekelburgers, cashew-kaas en zalige cider. Ook hun inspanningen om hun intellectueel eigendom vast te leggen komen aan bod.

Wil je hun verhalen horen of weten wat je kunt doen om innovatieve ideeën en ontwerpen vast te leggen, zodat niemand ermee aan de haal kan gaan? De podcast van Octrooicentrum Nederland is te vinden via de podcastapps: SoundcloudStitcherSpotifyiTunes en Google podcasts.

Schoon staaltje staalreiniging

In 2011 kwamen Jan Henk Wijma, Bert Bult en Nathalie van de Poel op het idee om vervuild staalschroot thermisch en chemisch te reinigen, zodat ook vervuild staal opnieuw als grondstof te gebruiken is. Ze werkten op dat moment alle 3 bij Nedstaal, een staalproductiebedrijf dat nieuwe producten maakte van staalschroot.

Nadat ze aanvankelijk nog in de avonduren en in de weekenden werkten aan hun idee, zegden ze eind 2014 hun baan op om fulltime aan hun nieuwe bedrijf Purified Metal Company (PMC) te werken. RVO ondersteunt PMC vanuit de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze regelingen bieden fiscale voordelen aan ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken, zoals het proces van PMC.

Lees het verhaal van PMC

Circulair Europees hout met kwaliteit van tropisch hardhout

Al meer dan 35 jaar zoekt het familiebedrijf Foreco naar slimme oplossingen om de houtsector te verduurzamen. Maar hoe innoveer je met hout? Met hulp van de MIAVamil-regelingen investeerde Foreco in de ontwikkeling van een speciale scanner, die meer vertelt over de eigenschappen van hout. Adam Turi, engineer bij Foreco: “Met een nieuwe techniek produceren we bio-based en circulair hout uit Europa en met de kwaliteit van tropisch hardhout.” Hout dat net zo lang meegaat, maar met minder invloed op het milieu.

Lees het verhaal van Foreco

Grootschalige productie van micro-algen

Er komen steeds meer mensen, die allemaal moeten eten. Maar de aarde is aan de grens van haar kunnen en kan straks niet al die monden meer voeden. Phycom in Veenendaal zocht een oplossing voor dit vraagstuk. En vond die in micro-algen: heel kleine, eiwitrijke organismen met een hoge voedingswaarde, geschikt voor consumptie door mens en dier.

Het bedrijf ontwikkelde een uniek gesloten systeem om hoogwaardige en zeer zuivere algen te kweken en gaat die nu grootschalig produceren. De productiefaciliteit is met behulp van de MIAVamil opgezet en er wordt gewerkt aan een 2e fabriek, ook weer met steun.

Lees het verhaal van Phycom

Duurzame vergaderruimte

“Wat zou een aparte vergaderruimte toch ideaal zijn”. Deze wens van Marjo Prigge, eigenares van bed-and-breakfasthotel De Slaapfabriek, mondde uit in het eerste commercieel op locatie 3D-geprinte gebouw van Europa: De Vergaderfabriek. 25 bedrijven werkten samen om de vergaderruimte van de grond te krijgen. Zij gebruikten daarvoor duurzame materialen en nieuwe technieken. Zo zijn de wanden met kalkhennep gestuct en zijn de isolatiekorrels in de wand van melkzuur.

Marjo en haar man Arvid vertellen er in geuren en kleuren over: “Waren wij niet in aanmerking gekomen voor de MIAVamil-regelingen, dan was dit, voor een kleine onderneming als de onze, financieel onhaalbaar.”

Lees het verhaal over de Vergaderfabriek

PET-korrels uit chemisch gerecyclede grondstoffen

Voor Indorama, producent van polyester plastics voor de verpakkingsindustrie, is recycling niets nieuws. Maar ook dit bedrijf moet mee met de tijd, dus investeerde Indorama, met steun van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), in een proefopstelling voor het produceren van PET-korrels uit chemisch gerecyclede grondstoffen. Hiermee hoopt Indorama een stap te zetten in de richting van een volledig circulaire productieketen.

Om dit doel te bereiken, sloeg Indorama de handen ineen met Ioniqa. Dat bedrijf ontwikkelde een innovatieve technologie waarmee al het PET-afval kan worden omgezet in grondstoffen die de basis vormen voor nieuw PET-materiaal. Met deze vinding won Ioniqa de Nationaal Icoon Award 2019.

Lees het verhaal van Indorama

De kokosnootbast: van afvalproduct tot duurzaam eindproduct

Kokos is erg geschikt als grondstof voor substraat. Het heeft veel voordelen: het is duurzamer, efficiënter en schoner. In Mexico zijn veel kokosnoten te krijgen en de afzetmarkt is veelbelovend. De Van der Knaap Groep had al jaren een verkooporganisatie in Mexico. Maar het was nog veel efficiënter om lokaal een eigen productielocatie te starten.

Nu beschikt het Westlandse familiebedrijf direct over haar eigen grondstoffen en zitten ze dichter bij de klant. Dit kon via RVO Internationaal Financieren met steun uit het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF).

Lees het verhaal van de Van der Knaap Groep

3D-printtechniek reduceert restafval

Technologiebedrijf Blackbelt 3D ontwikkelde een nieuwe 3D-printtechniek waarbij je print onder een schuine hoek, op een lopende band. Die techniek maakt het mogelijk om (bijna) eindeloos te printen. Bovendien kan je allerlei nieuwe 3D-vormen printen. Eén zo’n toepassing is de SOLE-podoprinter: een printer met speciale software voor het maken van steunzolen. Het resultaat? Maatwerksteunzolen én weinig restafval bij de productie ervan.

Octrooicentrum Nederland leverde maatwerkondersteuning bij de octrooivraagstukken waar het bedrijf mee te maken kreeg.

Lees het verhaal van Blackbelt 3D

Studenten adviseren over circulaire laptops

Ondernemerschap en ondernemendheid zijn belangrijke vaardigheden die jongeren het liefst al jong moeten leren. Het project Match2Work van haar bedrijf ProDiCo koppelt bedrijven, die leerlingen willen betrekken bij een casus, aan scholen en docenten die ondernemerschap en ondernemendheid een plek willen geven in het lesprogramma.

Deelnemer André Hundman van Vitasys: “Ik vind het maatschappelijk van belang om iets te doen voor het onderwijs. En het levert mooie input: we hebben een case over circulaire laptops ingebracht, waar leerlingen over meedachten.”

Lees het verhaal van Match2Work

Klik hier voor het originele artikel