Je bent hier:
eubioeconomy2022

Namens Platform Bioeconomie was Martijn Sinke op 6 – 7 oktober j.l. aanwezig bij het EU BioEconomy Conference 2022.

“A Truly circular and sustainable bioeconomy is the only forward for a fair and green transition to a future less reliant on fossil fuels.”

Zo begon Frans Timmermans, executive Vice-President bij de Europese Commissie, de 2e dag van deze interessante, inspirerende en goed bezochte bijeenkomst. Met meer dan 1500 deelnemers vanuit bedrijfsleven, wetenschap, NGO’s en de politiek was het publiek divers en daarmee ook de discussies die tot stand kwamen. Wel werd door iedereen het belang van de transitie onderschreven en er was veel aandacht voor de successen die reeds zijn geboekt (CEO’s van o.a. Novamont en Stora Enso gingen in op mooie voorbeelden). Daarnaast lag de nadruk op de Young Ambassadors, zij openden elke sessie en stelde kritische vragen of de toekomstige stappen, de snelheid en ieders individuele verantwoordelijkheid om tot een duurzame economie te komen.

Er was ook aandacht voor de uitdagingen waar we als industrie voor staan. Hoe zorgen dat de transitie het gewenste effect gaat hebben, hoe voorkomen we illegale boskap ten behoeve van biomassa, hoe gaan we ons met ons landgebruik etc. etc. Door alles van alle kanten te belichten kregen we een compleet beeld van de toekomstige (on) mogelijkheden voor deze economie.

  • (Internationale) samenwerking is essentieel om de transitie verder te implementeren binnen Europa, zowel binnen de EU als daar buiten.
  • Wet- en regelgeving moet innovatie juist stimuleren en belemmeringen moeten worden weggenomen.
  • Stimulering en regulering moet niet ten koste gaan van een gelijk speelveld in de EU.
  • De jeugd heeft de toekomst en moet worden betrokken.
  • De bioeconomy is veel breder dan energie en draagt bij aan zowel energie als food ‘security’ binnen de EU.

Dit zijn slechts enkele zaken die Martijn mee neemt nav dit congres en waar PBE ook in Nederland mee aan de slag zal gaan. Mocht u geïnteresseerd om meer te horen over het congres kunt u contact opnemen met Martijn Sinke.