Je bent hier:

Datacenter op groene waterstof in de maak

sever 3100049_960_720

IT-bedrijf Atos werkt aan een datacenter dat draait op groene waterstof. Door de stroom uit deze bron te halen is het niet afhankelijk van de variabele opbrengst van zon en wind en kan het datacenter dus continu draaien. Energieleveracnier HDF Energy zegt een waterstofsysteem te hebben bedacht dat qua kosten kan concurreren met andere stroomgeneratoren.

De twee bedrijven werken samen aan een methode die in theorie elk datacenter op waterstof kan laten draaien. Als er genoeg groene stroom in de buurt is kan HDF een systeem installeren dat eventueel stroomoverschotten omzet in groene waterstof. Als de zon niet schijnt en het niet waait, kan de waterstof weer omgevormd worden tot stroom en draait het datacenter groen door.

Slimme software

Bij het omzetten van stroom in waterstof en vice versa gaat er energie verloren. Daardoor heb je veel meer duurzame stroom nodig als je waterstofopslag gebruikt. Maar HDF en Atos denken die verliezen goed te kunnen maken met slimme software.

Atos schat in hoeveel stroom een datacenter op elk moment gebruikt, en HDF kent de energiemarkt. Bij overproductie van groene stroom is deze goedkoop, en kan je dus relatief goedkoop waterstof maken. Daardoor blijven de kosten volgens de twee bedrijven lager dan bij andere stroomgeneratoren die datacenters nu gebruiken.

Veel datacenters draaien nu al op groene stroom. Ze hebben regelmatig stroominstallaties rond de datacenters, of ze kopen genoeg groene stroom in. Maar: als er geen wind of zon is, hebben deze plekken toch elektriciteit nodig en kan het zijn dat het tijdelijk van fossiele centrales komt.

Als er in de toekomst geen fossiele stroom meer is, moet er een andere oplossing zijn voor momenten dat er geen stroom is. Opslag in waterstof is dan een optie, zeker voor de langere termijn. In de winter is er bijvoorbeeld minder zonnestroom, en dan kan je in de zomer gemaakte waterstof gebruiken om de zonloze dagen door te komen.

Klik hier voor het originele artikel