Je bent hier:

Grolsch haalt straks twee derde van zijn warmte uit duurzame bron

grolsch

Bierbrouwerij Grolsch wil in 2022 72 procent van zijn warmte halen uit biomassa. Het bedrijf krijgt straks warm water van biomassabedrijf Twence, dat anderhalve kilometer van de brouwerij ligt. Hiermee bespaart Grolsch 5.500 ton CO2 per jaar. Twence zegt alleen biomassa te produceren uit restproducten die anders geen toepassing hebben, zoals bouwafval.

De duurzame warmte komt bij Grolsch binnen in de vorm van warm water, geproduceerd bij Twence. Grolsch gebruikt de hitte van het water om er met een warmtewisselaar zelf heet water van te maken in het eigen systeem. Dat hete water gebruikt de brouwer om flessen schoon te maken. Daardoor heeft Grolsch geen aardgas meer nodig om in boilers het hete water te maken. Wel is er nog gas nodig om stoom te produceren, die de brouwer gebruikt om het biermengsel te koken. Ook is er nog een klein beetje aardgas nodig voor verpakkingsapparatuur.

Klimaatneutraal in 2025

De overstap naar biowarmte is een grote voor Grolsch. In 2025 wil de brouwer klimaatneutraal zijn. Eerder werd alle elektriciteit die het bedrijf gebruikte al groen. Maar net als bij veel bedrijven is overstappen naar een duurzame warmtebron ingewikkelder. “We hebben geluk dat Twence bij ons in de buurt zit”, vertelt Susan Ladrak, engineering manager bij Grolsch. “Het is een mooie regionale samenwerking”.

Als Twence er niet was geweest, had Grolsch moeten kijken naar elektrische verwarming of een warmtepomp. Grolsch kijkt nu wel of zo’n warmtepomp kan helpen bij stoomproductie. “Maar dat is zo’n dynamische wereld dat we nog niet weten of dat straks de beste oplossing is.”

Warmte uit bouwafval

Dit jaar nog worden de technische uitdagingen van het project in kaart gebracht. Ladrak: “Die liggen niet zozeer bij de brouwerij; daar valt de complexiteit van de aansluiting mee. Maar je moet ook twee keer anderhalve meter pijpleiding aanleggen tussen ons en Twence, in een gebied waar al andere dingen liggen.” In 2021 moet de aanleg starten, waarmee Grolsch in 2022 duurzame warmte krijgt.

Die warmte komt uit verschillende bronnen. Twence zegt deze op te wekken uit niet-herbruikbaar afval, biomassa en de zon. Het produceert nu al elektriciteit uit biomassa, maar door het Grolsch-project zal dat minder gebeuren. “We gaan minder elektriciteit opwekken en meer warmte. Dat is ook efficiënter”, vertelt de woordvoerder van Twence. De warmte van Grolsch komt niet uit zonne-energie. “Voor hoge temperaturen is biomassa de beste oplossing. Dat soort temperaturen bereiken met zon en wind is nog niet efficiënt”, aldus de woordvoerder. 

Geen verspilling

Dat Grolsch straks al haar elektriciteit en een groot deel van de warmte uit duurzame bronnen haalt, betekent niet dat het bedrijf kwistig om zal springen met die energie. Ladrak: “We proberen al sinds 2005 ons energieverbruik te verminderen en daar hebben we grote stappen in gemaakt; we verbruiken nu 30 procent minder energie dan in 2005. En we zullen blijven proberen om waar mogelijk onze energiebehoefte te verminderen.”

>> Lees hier het originele artikel