Je bent hier:

BioBTX haalt meer dan € 80 miljoen op voor de bouw van eerste hernieuwbare aromatenfabriek in de wereld

BioBTX_2024-scaled

BioBTX, Nederlandse technologieontwikkelaar in de circulaire chemie, heeft meer dan € 80 miljoen opgehaald voor de bouw van haar eerste commerciële fabriek. Deze investering maakt het mogelijk om BioBTX’s innovatieve ICCP-technologie op te schalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. In deze fabriek worden plastic reststromen omgezet naar aromaten, bouwstenen voor de chemische industrie. Hiermee loopt BioBTX voorop in de transitie naar een circulaire chemische industrie, met lagere CO2 emissies en verminderde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.

Het in Groningen gevestigde BioBTX, toonaangevend als technologieontwikkelaar sinds 2012, gaat haar revolutionaire technologie opschalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. Deze PETRA-fabriek zal jaarlijks 20.000 ton plastic reststromen omzetten naar hernieuwbare aromaten. Aromaten zijn essentieel voor de productie van alledaagse producten zoals isolatiemateriaal, verf, PET-flessen, batterijen en farmaceutische producten. Zodra de fabriek draait en de productie op gang is, zal de BioBTX technologie haar weg vinden naar klanten in de chemische industrie elders in de wereld.

De investering van € 80 miljoen bestaat voor € 42 miljoen uit bedrijfskapitaal van de nieuwe aandeelhouders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro tezamen met de bestaande aandeelhouders NOM en het Groninger Groeifonds, Carduso Capital en anderen. Aanvullende financiering komt via leningen van in totaal € 19 miljoen van het Polestar Capital Circular Debt Fund en de Provincie Groningen. De Nederlandse overheid verstrekt daarnaast via RVO een subsidie van € 14 miljoen, terwijl bovendien sprake is van een aantal andere subsidies. De investering van Invest-NL wordt deels gedekt door InvestEU, een programma van de Europese Commissie ter ondersteuning van EU-beleidsprioriteiten.

Het aantrekken van een dergelijke financiering met nieuwe partners zoals Invest-NL, Covestro, Infinity Recycling, Polestar Capital en RVO is indrukwekkend gezien het huidige investeringsklimaat en onderstreept het vertrouwen in de innovatieve technologie van BioBTX.

Ton Vries, CEO van BioBTX: “We zijn enorm trots op dit unieke consortium van investeerders en financieringspartners. Een mijlpaal als deze bereik je alleen maar als partijen samenkomen om een groter doel mogelijk te maken. Deze financiering is een cruciale stap in het creëren van een duurzaam pad voor de chemische industrie; we zijn enthousiast om hierin vanuit Groningen het voortouw te nemen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Related articles...